top of page

כ"ט בנובמבר פעילות בכיתה/ פעילות בזום

כט בנובמבר , אחד התאריכים החשובים ביותר בהסיטוריה של הקמת מדינת ישראל, ניתן להעביר פעילות בכיתה גם דרך הזום. אני אצרף פה שני סרטונים מומלצים שהקרנתי בכיתה שמאפשרים הצצה אמיתית לאווירה המיוחדת שהייתה באותם ימים סביב ההחלטה.


  1. סיפרתי לילדים בהתאמה לגיל על התאריך- כט בנובמבר- כט בנובמבר הוא כינוי לתאריך ה 29 בנובמבר שנת 1947, בו החליטו האומות המאוחדות על סיום המנדט הבריטי על ארץ ישראל והקמת שתי מדינות בשטחה , מדינה יהודית ומדינה ערבית.



בסרטון נוסף שצירפתי - מתוארים המאמצים האדירים שעשו בצוות הדיפלומטי של הסוכנות היהודית כדי לשכנע את המדינות המתנדנדות' להצביע בעד. המדינות היו-

ליבריה, האיטי והפיליפינים.


בסרטון מופיע אורי לוברני שהיה נציג ההגנה בלונדון והוא מתאר את דרך פעולתם כדי להשפיע על מדינת הפיליפינים.

הוא מתאר שהם חיפשו בלונדון גוי שיתקשר לנשיא הפיליפנים וישכנע אותו להצביע בעד. והתברר בסוף שההודעה של נשיא הפיליפינים לא הגיעה לשגריר בלונדון הפיליפני.

אנשי ההגנה מצאו אותו בשלוש בבוקר בלונדון כדי לשכנע אותו לתת את קול המדינה הפיליפנית לסוכנות היהודית.

ראלף גולדמן , היה האחראי על הרכישות וגיוס של ההגנה, מספר- שלהאיטי נשלח כומר פרוטנסטנטי בשם שלדון שהאמין שליהודים מגיעה מולדת, לבסוף המאמצים הצליחו והאיטי אמרה שתצביע בעד.


סוזי אבן, אשתו של אבא אבן מספרת על תחושת האי ודאות שהיתה סביב ההצבעה עצמה, אף אחד לא ידע אם הסוכנות היהודית הצליחה במאמצים, היו מדינות שהבטיחו שיצביעו בעד ולבסוף ברגע האמת הצביעו נגד.


אליעזר לב ציון- מייסד קיבוץ נווה אילן מספר על אותו הערב של ההצבעה, איך כולם התכנסו ליד המשדרי רדיו, היו קרבות כבר בארץ ישראל וכולם היו עם אוזניהם להצבעה הזו.


לבסוף הם הצליחו 33 הצביעו- 10 בעד , 13 נגד ו-10 נמנעים

בסרטון אפשר לראות תמונות וסרטונים מהאווירה בארץ ישראל אחרי ההצבעה, את השמחה, הריקודים, את החגיגות אנשים היו באופריה אחרי ככ הרבה שנים , מדינה יהודית הולכת לקום בארץ ישראל.

**בכיתה לימדתי את הילדים ריקוד הורה.


בסוף הסרטון סוזי אבן, אשתו של אבא אבן מתארת תמונה- שלה של בעלה אבא אבן ומשה שרת יושבים ברכב אחרי ההצבעה בשתיקה- לא היה צורך במילים- היא אומרת שזה היה רגע כה חזק.


אליעזר לב ציון- "הרגשה שמתחיל עכשיו עולם חדש"


אני הקרנתי את הסרטון לילדי כיתה ג , תוך כדי הסברים ותרגומים המתאימים לגילם.

לילדים יותר גדולים ניתן לתת לצפות, לרשום בעצמם דברים שקלטו מהסרט, על התחושות באותו הזמן לפני ההצבעה ואחרי, להתייחס למאמצים הרבים שעשו כדי שיהיו מספיק מצביעים בעד המדינה היהודית ולנתח ביחד עם הילדים את הסרטון, אפשר לתת משימה לחקור קצת על הדמויות והארגונים המופיעים בסרט- הסוכנות היהודית, סוזי ואבא אבן, משה שרת.




2. משימה נוספת הייתה התכוננות ליום עצמו- 29 בנובמבר לתהלוכה בית ספרית.

3. הכנו בכיתה שלטים צבעוניים בצבעי כחול לבן של כט בנובמבר

4. נתתי לילדים משימה- לשנן פסקה מה זה כט בנובמבר - הדפסתי לכל הכיתה מתוך אתר מטח קטע שהילדים היו צריכים לזכור בעל פה.

"ב-29 (כ"ט) לנובמבר אשרה עצרת האומות המאוחדות את הצעותיה של ועדת אונסקו"פ לגבי עתידה המדיני של ארץ ישראל. הומלץ על הקמת שתי מדינות מדינה יהודית ומדינה ערבית ונקבעו שטחי כל אחת מהמדינות. ירושלים וסביבותיה נקבעו כאזור בינלאומי. היישוב היהודי צהל, ולמחרת, החלו הערבים לתקוף - כך החלה מלחמת העצמאות."

דף מוכן כבר לילדים עם הקטעים-


הקטע הוא מתוך האתר המצורף של מטח-


ביום התהלוכה, הילדים שהצליחו לשנן בעל פה וגם אילו שלא( הדביקו את הטקסט על גבי השלטים שיצרו) נכנסו לכיתות והסבירו מה זה כט בנובמבר- על התאריך.

הלכנו במסדרונות בית הספר עם דגלי ישראל והשלטים שהכנו - עם משרוקיות ועשינו הרבה רעש.

עם מוראל מיוחד לכט בנובמבר .

הייתה חגיגה גדולה , העלנו את המודעות בבית ספר לתאריך החשוב, הילדים הרגישו סיפוק אדיר שזכרו בעל פה ויכלו לסביר מהו התאריך.

התהלוכה לימים אחרי הקורונה כמובן.

התהליך למידה בעזרת הסרטונים אפשר גם להעביר בזום.

בהצלחה, ספרו לי איך היה.


אני במוראל סטייל תנועת נוער לכט בנובמבר- כשאני אומרת כט אתם אומרים נובמבר - ' כט- נובמבר ' היה שמח




orinshlapo








Comments


bottom of page